CD INFORMATION   CD REVIEW by ROOTSVILLE

THE JAZZ HITS
from the HOT 1958-1966

Watermelon Man
Yeh Yeh
Comin' Home Baby
Desafinado
Soul Sauce
Like Young
Walk on The Wild Side
Take Five
The Sidewinder
The Swinging Shepherd Blues
The 'IN' Crowd
Cast Your Fate to The Wind
African Waltz
The Girl From Ipanema
Misty
Shake a Lady
Exodus
Wack Wack
The Shampoo
The Greasy Spoon
The Loop
I've Got A Woman
Mercy Mercy Mercy
A Taste Of Honey
Dawn
El Watusi
Topsy II
Route 66 Theme

Er zijn zo een paar platenlabels die me nauw aan het hart liggen omdat zij al de ‘golden oldies’ in het genre dat zij meester zijn heruitbrengen op cd. Zo bestaat er voor Rockabilly/Country het Spaanse ‘El Toro Records’ en ben je liever thuis in ‘Good Old Soul’ en de echte Rhythm & Blues dan moet je bij het British ‘Shout’ label zijn. Ook op dat zelfde eiland is ‘Ace Records’ gevestigd en al het goede dat je bij de twee vorige vernoemde labels niet vind kan je vinden bij dit laatste. Als het gaat over het heruitbrengen van ‘American Popular Music’ uit de jaren zestig die weliswaar nu zo ‘cool’ is dat het voor Ace Records terug de ‘Golden Years’ moeten zijn. Wat zij heruitbrengen kan je alleen beluisteren in ‘Hipster Places’ waar deze  muziek wel dagelijks kan worden gedraaid.

In van die pareltjes die ze in 2008 op de markt gooien zijn deze ‘Jazz Hits’. Een verzameling, zeg maar gerust ‘Top Hits’ uit de zestiger jaren toen in de ‘US  Charts’ een invasie kenden van deze swingende Jazz. In New York schreeuwde men het uit volle borst…Jazz Indies Making those Charts Swing. Het was ook de ‘era’ dat Jazz en Pop naar elkaar toegroeiden en resulteerde in nummers met zodanig hoge kwaliteit dat de nummers die de ‘Billboard’ haalden bijna allemaal ‘standaards’ zijn geworden en daarom heden ten dagen nog steeds immens populair zijn.

‘The Jazz Hits’ from the HOT 1958-1966 years bevat 28 nummers, het één al beter dan het ander. Ze allemaal bespreken zou deze recensie te lang maken en dus pikken we er maar enkelen uit.  Opener is ‘Watermelon Man’ (1962) van Herbie Hanckock. Herbie was 22 toen hij deze ‘standaard’ componeerde en veroorzaakte zulke impact op de jazzwereld 1961 dat hij bij het uitbrengen van zijn eerste ‘Blue Note’ LP  in ’62 als één van de meest volmaakte debuten maakte en iedereen met verstomming sloeg. Een andere grootheid die aan deze LP meewerkte was saxofonist Dexter Gordon.

Wel onmiddellijk daarop kan je luisteren naar Mongo Santamaria. Deze percussionist werkte toen aan de zijde van Perez Prado en de nu -door de Salsa rage- nog steeds populaire Tito Puente, althans zijn muziek want Tito overleed in 2000. In 1963 deed Ramon Santamaria Rodriguez aka Mongo Santamaria ‘Watermelon Man’ van Hanckock terug herleven en daarop volgde een succes met ‘Yeah Yeah’(1963). Dit nummer werd destijds geschreven door Santamaria’s toetsenman Rodgers Grant.

Ook op deze schijf terug te vinden is deze ‘Popcorn’, ‘Comin’ Home Baby’ (1962) van Ben Tucker en wordt hier vertolkt door Mel Tormé die van zijn DJ-jaren nog de ‘nickname’ ‘Tormé The Velvet Frog’ meedroeg en bekend staat als een originele ‘Modernist’ in de Jazz wereld van toen. Dit nummer bracht het in 1963 zelf tot een hitnotering in de UK. Van Dave Brubeck wordt hier toch wel zijn meest gekende hit op deze schijf gezet. Zijn eerste versie van ‘Take Five’ (1959) haalde in Amerika net geen top 20 doordat de originele versie 05.24m in beslag neemt. In 1961 bracht ‘The Dave Brubeck Quartet’ een ingekorte versie uit van 02.52m en deze kan je hier terug beluisteren.

Uit 1965 krijgen we ‘The In Crowd’ van het Ramsey Lewis Trio. Eerst was er de vocale hit van van Dobie Gray maar voor Ramsey Lewis was dit de doordraak. Van Vince Guarldi is er ‘Cast Your Fate To The Wind’(1962), eentje dat al reeds vlug uitgroeide tot een ‘standaard’ en op iedere jazz pianist zijn setlist weleens is weer te vinden. Vince die reeds op 47 jarige leeftijd bezweek aan een hartaanval op 06 februari 1976 heeft hier toch een pareltje gecomponeerd, weliswaar met de hulp van Carol Werber.

Mede doordat de ‘Samba’ nog steeds immens populair is staan er buiten ‘Desafinado ‘ (1962) ook ‘The Girl From Ipanema’( 1964)  op dit album beide gebracht door Stan Getz, dit laatste uiteraard met Astrud Gilberto, je weet wel ,het vrouwtje van João Gilberto. Deze Braziliaanse verwierf roem en glorie als één van de beste Bossa Nova en Samba zangeressen. Stan Getz die met João en Astrud in 1962 het album ‘Jazz Samba’ op de markt bracht hoeft in de Jazzwereld geen verder introductie. Iedere muziekliefhebber , Jazz of niet, moet dit album zeker in zijn collectie steken hebben.

Eén van mijn favorietjes is zeker en vast ook ‘Shake A Lady’ (1964) van Ray Bryant. Ray (Raphael) Bryant was samen met zijn broer Tom (Bass) de huispianist van de Blue Note Club (Philadelphia) en stak steeds in zijn composities sterke invloeden van Gospel. ‘Shake A Lady’ groeide later ook in de clubsmiddens in Europa tot een ‘Ska’tje’ van Don Drummond en The Skatalites.

We moeten uiteraard bij de les blijven  en deze recensie uiteraard niet te lang laten worden maar toch vermelden we nog nummers als ‘Wack Wack’ (1966) van The Young Holt Trio en zeker ook nog ‘El Watusi’ uit ’63 van Ray Barretto. We kunnen niet genoeg duidelijk maken wat een pracht van een ‘database’ op deze ‘Jazz Hits’ is terug te vinden en menig DJ die zichzelf respecteert zal deze zonder twijfel aan zijn collectie toevoegen al staan deze nummers afzonderlijk wel allemaal ergens op een album in je discoteek. KLASSE!

...of...De Invasie van tijdloze Jazz....

RECORD LABEL
ACE RECORDS
website